حوضه آمازون
پوششهای گیاهی و حیوانی آمازون
جنگل بارانی آمازون غنی ترین و متنوع ترین مخزن بیولوژیکی جهان است که شامل چندین میلیون گونه حشرات ، گیاهان ، پرندگان و سایر اشکال زندگی است ، که هنوز بسیاری از آنها توسط علم ثبت نشدهاند.
پوشش گیاهی مجلل طیف گستردهای از درختان را از جمله بسیاری از گونههای قاچ ، لور ، نخل و اقاقیا ، و همچنین چوب گل محمدی ، مغز برزیل و درخت لاستیک را شامل میشود.
چوب بسیار عالی توسط چوب ماهون و سرو آمازونی تهیه شده است. حیوانات وحشی عمده شامل جگوار ، منت ، تاپیر ، گوزن قرمز ، کاپیبارا و بسیاری از انواع دیگر جوندگان و چندین نوع میمون است.
اقتصاد در آمازون
در مزارع کوچک اطراف آمازون برنج، مانیوک و ذرت کشت میشوند. جوت، پنیر نخل و فلفل سیاه از دیگر محصولات تجاری این منطقه هستند. گاوداریها و مراتع مخصوص به آنها موجب پاکسازی اراضی جنگلی در حوزهی آمازون شدهاند. چراگاهها و مزارع کشت کاکائو ، قهوه و سایر محصولات کشاورزی و تجاری از دیگر عوامل جنگلزداریی در این منطقه هستند.
از چوب درختان آمازون برای ساخت عطر، طعمدهنده و مواد دارویی استفاده میکنند، اما درختان دیگری هم در این منطقه وجود دارند که کالاهای باارزشتری تولید میکنند. برای مثال، درخت کائوچو که به درخت لاستیکی هم معروف است یکی از دلایل اصلی بهرهبرداری از جنگلهای آمازون بهشمار میرود.
چند حقیقت جالب از آمازون
رودخانهی آمازون از ۹ کشور در آمریکای جنوبی ازجمله کلمبیا، ونزوئلا، اکوادور، بولیوی و برزیل عبور میکند.
در زیر رودخانهی آمازون یک رود دیگر جریان دارد. نام این رود به افتخار محققی که آن را کشف کرد، حمزه گذاشته شده است. این رودخانه ۴ کیلومتر زیر زمین جریان دارد و تصور میشود عرض آن ۴ برابر عرض رودخانهی آمازون باشد.
نابودی جنگل های آمازون از زمان ریاست جمهوری ژائیر بولسونارو به اندازه ای شدت یافته است که این میزان طی یک سال گذشته (۲۰۲۰-۲۰۱۹) با افزایش ۹.۵ درصدی به بیشترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ رسیده است.
هیئت بین المللی تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (IPCC) در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد در صورت روند جنگل زدایی در منطقه آمازون که قطعا به تغییرات آب و هوایی گسترده منجر خواهد شد، شاهد تغییر شکل «آمازونیا به ساوانا» خواهیم بود.
ساوانا نوعی از جنگل های خشک و درختان فاصله دار است که کاملا منتفاوت از جنگل های بارانی بوده و ظرفیت بسیار پایینی در جذب کربن دارند.
جنگل زدایی مهمترین تاثیر مخرب انسان در منطقه آمازون بوده که به طور حتم نه تنها برای آب و هوای این منطقه بلکه برای قاره آمریکا و فراتر از آن جهان تاثیر گذار خواهد بود.