از سال 2003، 11 اکتبر از طرف انجمن حمایت از کودکان به عنوان روز جهانی دختر مشخص شد. بعد از مشخص شدن این روز کشور آلمان از آن حمایت کرد.
روز دختر تا سال 2009 هنوز به عنوان روز جهانی دختر شناخته شده نبود. تا اینکه به مرور کمپینهایی برای حمایت از دختران در سراسر جهان شکل گرفت و سازمان ملل این روز را به عنوان روز جهانی دختر اعلام کرد و اولین روز رسمی بین المللی دختر در 11 اکتبر 2012 برگزار شد.
مشکلاتی که دختران در سراسر دنیا دارند
براساس آمار رسمی سازمان یونیسف، دختران در سراسر جهان با تبعیض های گوناگونی مواجه هستند. 34 میلیون دختربچه در سراسر جهان به آموزش ابتدایی دسترسی ندارند.
دختران پنج تا 14 سال در روز 550 میلیون ساعت در خانه کار می کنند . رفت و روب ، آشپزی یا حتی آوردن آب از چاه یا چشمه . ساعاتی که پسران پنج تا 14 ساله صرف کارهای خانه می کنند ، پنجاه درصد کمتر از دختران است.
یونیسف میگوید که هر سال 12 میلیون دختر خردسال در نقاط مختلف جهان مجبور به ازدواج می شوند و در حال حاضر از هر پنج زن در جهان یکی زیر 18 سال ازدواج کرده است.
بسیاری از این زنان مورد بدرفتاری روحی و خشونت جنسی همسران خود قرار می گیرند . دخترانی که زود ازدواج میکنند در سنین پائین به عنوان مثال در 12 سالگی باردار میشوند و بسیاری از آنها به دلیل بارداری و زایمان تا پایان عمر از مشکلات سخت جسمی خود رنج میبرند.
هدف روز جهانی دختر
سازمان ملل متحد 11 اکتبر را روز بینالمللی دختر نامگذاری کرده است. هدف از این اقدام روشنگری در زمینه نابرابری جنسیتی است.
نامگذاری روزی بینالمللی به اسم دختربچهها در جهت حمایت از آنان و تلاش برای دسترسی بهتر و بیشتر دختران به آموزش و تغذیه و حقوق قانونی و مراقبتهای دکتری، و ممانعت از خشونت و تبعیض و ازدواج اجباری صورت گرفت.
این یادبود در حمایت از فرصتهای بیشتر برای دختران و ارتقای آگاهی درباره نابرابری جنسیتی که دختران در سطح جهان به خاطر جنسیتشان مواجهاند برگزار میشود.
سازمان ملل خواستار آن است که کشورهای عضو سازمان ملل متحد اقدامات بیشتری برای آگاهی دختران جنس مونث زیر ۱۸ سال در زمینه نابرابریهای جنسیتی انجام دهند و فرصتهای بیشتری در اختیار آنها بگذارند.
در این روز ، یعنی 11 اکتبر هر سال ، جهت جلب رضایت دختران و حمایت از موضوعات مطرح شده ، در مکانها و ساختمانهای تاریخی و مدرن جشن و نورپردازی انجام میشود.
برای مثال ، آبشار نیاگارا در این روز ، به رنگ مورد علاقه دختران یعنی صورتی در میآید و همچنین برج بلند مخابرات برلین نیز در این روز رنگ صورتی را برای نمای این برج تغییر میدهد.
همچنین کشورهای مختلف در روز جهانی دختر مراسم و گردهماییهای مختلف و متنوعی را برگزار و برخی از آنها از طرف سازمان ملل کمکهایی دریافت میکنند.
از جمله این برنامهها در سالهای اخیر میتوان به برگزاری کنسرت موسیقی در هندوستان، گرد همآیی و مراسم دختران استرالیایی، برنامهی فوتبال دختران آفریقای جنوبی، تئاترهای مخصوص روز دختر در انگلستان و برگزاری کمپینهای زبان بدن و سلامت ذهنی برای دختران اشاره کرد.
روز دختر در ایران
در تقویم ایرانی از سال 1385 روز اول ماه ذیالقعده، مصادف با روز ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) به نام روز دختر نامگذاری شده است.
روز دختر در ایران بهانهای است برای گرامیداشت مقام دختر و آشنایی آنان با روش صحیح زندگی با بهرهگیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی، این روز در رسانههای خبری و اجتماعی نیز بازتاب وسیعی دارد.
روز دختر در ایران باستان
در گرامیداشت سپندارمذ یا سپندارمذگان در ایران باستان به عنوان یادبود روز زن جشن گرفته میشده. در حقیقت، سپندارمذ، نام ایزدبانو یا الهه و نگهبان سرزمین سبز و نماد باروری است.
به همبن سبب، این نام گذاری با روز مادر تناسب بیشتری دارد. این رسم، یادگاری از زمان هخامنشیان است. ۵ اسفند، برابر با ۲۴ فوریه میلادی، در تقویم پارسی ایران به عنوان روز سپندارمذگان یا روز زن نامگذاری شده.
همچنین همین روز به اسفندگان نیز مشهور است. روزی که مختص به دختر باشد، در تقویم ایران باستان یافت نشد و عموما همین روز سپندارمذ به عنوان گرامیداشت روز زن، مادر و دختر جشن گرفته میشده است.
آژانس کاریز ، روز دختر را به تمامی دختران، فرشتههای زمینی تبریک و شادباش میگوید.